Menu

Kuszące smaki

blog o gotowaniu, szukaniu inspiracji w kuchni, oraz o tym co daje dobre jedzenie.

KRUSZONKA Z MROŻONYMI MALINAMI

cosnazab999

 

 
 
Ciasto: 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

1. Do mąki dosać proszek do pieczenia,następnie dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę.

2. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. 

3. Blachę taką nieduża posmarować  masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

4. Na spód położyć część( ciasta tą  60%) . Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego , bez cukru 
  • 1/2 szklanki oleju 

Owoce:

  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód wystygnie ubić pianę, wylać ją na ciasto  Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. 

 

A efekt końcowy wygląda tak :)

 

DSC07877

© Kuszące smaki
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci