Menu

Kuszące smaki

blog o gotowaniu, szukaniu inspiracji w kuchni, oraz o tym co daje dobre jedzenie.

TARTA Z TRUSKAWKAMI I WANILIOWYM KREMEM MASCARPONE

cosnazab999

 

SKŁADNIKI na ciasto kruche:

300 g mąki pszennej
200 g masła (schłodzone)
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

SKŁADNIKI na krem do tarty:
500 g serka mascarpone
2 żółtka
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki cukru pudru
400 ml śmietanki 30% 
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
500 g świeżych truskawek
1 saszetka (75 g) galaretki truskawkowej 

PRZYGOTOWANIE 
Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Wszystko ciekamy nożem, aż składniki częściowo się ze sobą połączą. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Pamiętajmy, tę czynność przeprowadźmy w miarę szybko, aby nie ogrzewać ciasta. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 40 min. 
Do misy przekładamy żółtka i zasypujemy cukrem kryształ. Ubijamy mikserem na jednolitą masę (kogel mogel). Pod koniec dodajemy nasiona wanilii. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolity krem.
W oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Na sztywno. Pod koniec dosładzamy cukrem pudrem.
Bitą śmietanę dodajemy do masy mascarpone i delikatnie mieszamy. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany krem schładzamy w lodówce.

PIECZENIE

Samo ciasto Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C.
Następnie wlewamy krem i  dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-12 min. tak aby się ładnie zarumieniło. 
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy i schładzamy galaretkę. Na ciasto kładziemy owoce a nastepnie wlewamy  galaretke.

FullSizeRender1

© Kuszące smaki
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci