Menu

Kuszące smaki

blog o gotowaniu, szukaniu inspiracji w kuchni, oraz o tym co daje dobre jedzenie.

Pierniczki Świąteczne z miodem

cosnazab999

Pierniczki to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Poniżej znajdziecie przepis na pierniczki które nie trzeba trzymać tygodniami w zamknięciu ani przykrywać kawałkami jabłka 

Te pierniczki nadają się od razu do spożycia, można je jednak potrzymać przez jakieś 2 dni w pudełku , szczelnie zamknięte aby były jeszcze lepsze.

 Składniki:

Ciasto:

– 250 g miodu

– 200 g masła

– 400 g mąki pszennej

– 200 g cukru pudru

– 2 jajko

– 1 żółtko

– 2 łyżeczki przyprawy do pierniczków, 1 łyżeczka cynamonu

– 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

– 1 białko

– 1 szklanka cukru pudru

 

Wykonanie:

Miód oraz masło umieść w garnku i podgrzej do rozpuszczenia się składników, przestudź. Do misy miksera przesiej suche składniki, dodaj masło z miodem, jajko oraz żółtko i zagnieć .

Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce ok. 0,5h.

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i wykrawaj pierniczki o dowolnych kształtach

Czas pieczenia to  5 – 8 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli pierniczki będą za długo w piekarniku będą twarde.

Pierniczki spakuj do szczelnych pudełek na 2-3 dni, po tym czasie lub od razu po pieczeniu polukruj.

Smacznego !!!!

 

sfdddddd

 

 sfdFullSizeRender9

© Kuszące smaki
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci